Starea culturilor: veşti de ultimă oră de la Direcţia Agricolă Sălaj

Direcţia Agricolă sălăjeană ne-a pus la dispoziţie datele de ultimă oră legate de calendarul agricol judeţean, respectiv situaţia recoltărilor, a însămânţărilor, starea culturilor şi situaţia în zootehnie şi pomicultură.  Toate acestea, alături de statistica privind suprafeţele cultivate, pe categorii, dar şi evoluţia preţurilor în acest segment.

În anul agricol 2015 -2016, în judeţul Sălaj, au fost însămânțate 12.350 hectare (ha) culturi de toamnă, în următoarea structură agricolă: grâu şi triticale -10.964 ha; orz de toamnă – 817 ha; rapiță – 650 ha. În primăvara anului 2016 au fost însămânțate următoarele culturi: ovăz- 4.500 ha orzoaică de primăvară – 880 ha; porumb – 24.116 ha; floarea soarelui – 2.300 ha; cartof – 6.500 ha; soia – 650 ha. Păioasele însămânțate în toamnna anului 2015 și primăvara anului 2016 au fost recoltate în totalitate, pe toate suprafeţele din judeţ. Potrivit directorului Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca, producțiile obținute sunt în general bune, fiind influențate de tehnologia aplicată și de fenomenele meteorologice care au avut loc în perioada mai -iulie 2016. Au fost afectate 3.454 ha culturi agricole cu o valoare estimativă a pagubelor  de 4.528.622 de lei. Aceste fenomene au afectat anumite zone agricole ale judeţului din localităţile Marca, Ip, Camăr, Carastelec, Pericei, Surduc şi altele.

Culturile însămânțate în primăvara acestui an (porumb, floarea soarelui, cartof, legume)  promit o producție bună, superioară nivelului de producție realizat în anul 2015, datorită condițiilor meteorologice și în special a precipitațiilor care au căzut la momentul potrivit, când plantele se aflau în momentul critic privind necesarul de apă (perioada înspicării, infloririi, formării bobului). Şi în legumicultură, potrivit datelor primate de la Direcţia Agricolă, producțiile sunt bune, existând diferenţe date doar de lucrările de întreținere, combaterea bolilor și dăunătorilor efectuate de către fiecare producător agricol în parte. Pomicultura are un an mai slab faţă de precedenţii. Producțiile ce se vor realiza în acest an în pomicultură și viticultură sunt cantitativ inferioare anilor precedenți, fiind influențate de temperaturile scăzute din primăvară și oscilațiilor termice de temperatură care au avut loc în perioada înfloririi în diferite zone din județ.

Preţuri mici, bursă slabă, achizitori – ţepari

Din punct de vedere financiar, producătorii agricoli din Sălaj nu pot fi mulțumiți, în primul rând din cauza prețurilor cu care au valorificat producţia. Referitor la preţuri, directorul Valentin Duca ne-a declarat: “La păioase prețurile au oscilat între 0,40 – 0,60 lei/kg, un preț de valorificare mai bun s-a obţinut la rapiță, respectiv 1,40 – 1,80 lei/kg. Preţurile de valorificare la păioase și porumb la bursă, pentru anul 2016, nu indică, din păcate, nicio creștere. În zootehnie prețurile de valorificare rămân, pe mai departe, foarte mici: 0,5-0,8 lei pentru litru de lapte la procesatori, iar pentru acest preț fermierii trebuie să se roage de aceștia pentru a le ridica laptele. Dacă comparăm prețul de livrare a laptelui cu cel de pe raftul magazinelor, diferența este foarte mare și cred că se impune o analiză atentă a acestor situații. Aceeași situație o întâlnim și la suine și ovine, unde prețurile de vânzare sunt foarte mici. Mai mult, crescătorii de ovine sunt “țepuiți”  de intermediari la cumpărarea mieilor, întrucât le este interzis să facă plata în numerar la ridicarea produselor, în felul acesta sunt cazuri când crescătorul de ovine care a livrat miei se găsesc în situația de a nu putea să-și recupereze banii”, a declarat directorul Valentin Duca.

Măsurile de sprijin sunt insuficiente

Pe agenda de lucru a Ministrului Agriculturii se găsesc pentru rezolvare și unele doleanțe ale crescătorilor de animale  cum ar fi impozitarea subvențiilor primite de la Uniunea Europeană, recuperarea TVA, plata arendei etc. În perioada următoare sunt pregătite cîteva acte normative menite să sprijine agricultorii, cum ar fi ajutorul de minimis pentru achiziționarea de berbeci de reproducție și juninci, ajutorul de minimis pentru apicultori, reducerea TVA-ului de la 20 la sută la 9 la sută pentru imputuri și servicii agricole conform OUG 32/2016.Pentru producătorii agricoli persoane fizice care au suferit pierderii datorită calamităților naturale sau pierderi de animale pot solicita conform  Ordinului 2204/2015  reducerea impozitului pe norma de venit. O problemă deosebită o consituie pierderile provocate culturilor agricole de mistreți. În acest sens DAJ a făcut o informare către MADR, cred că este necesară modificarea Legii vânătorii. Se impune ca producătorii agricoli care sunt afectați de aceste fenomene să cunoacă prevederile HG 1679/2008 și a Legii 407/2006 (forma la zi),  în special obligațiile care revin proprietarilor pentru prevenirea pagubelor: declararea suprafețelor pe care sunt înființate culturile, asigurarea pazei culturilor, amplasarea de mijloace pentru îndepărtarea exemplarelor din speciile din fauna cinegetică. Multe din aceste obligații sunt greu de realizat, ne spun reprezentanţii Direcţiei Agricole. “Cînd ai concesionat un fond de vânătoare pe proprietatea omului, trebuie sa-ți asumi și obligațiile, nu numai avantajele. Între cele două părți trebuie să existe înțelegere, fără ca una dintre părți să fie dezavantajată. Vânătoare s-a practicat din cele mai vechi timpuri, proprietari de terenuri agricole au existat și în general a existat un consens. Pentru rezolvarea acestor probleme este necesară intervenția Parlamentului pentru modificarea Legii Vânătorii, lege care să țină cont și de sugestiile producătorilor agricoli,  a proprietarilor de teren”, a conchis Directorul Direcţiei Agricole Sălaj, Valentin Duca.

 

 

Leave a Comment